Kanelbullens dag = 91 ton socker

Postades den 4 oktober, 2014

Kanelbullens dag är en etablerad tradition och har sedan 2014 markerats i den svenska almanackan.Men hur många kanelbullar och socker konsumeras egentligen på Kanelbullens dag?

Kanelbullens dag introducerades ursprungligen 1999 av Kaeth Gardestedt, som på den tiden var ansvarig för projektet hos Hembakningsrådet.

Hembakningsrådet grundades redan 1959 och utgjordes av en sammanslutning av företag inom jäst-, mjöl-, socker- och margarinindustrin med ett gemensamt intresse av att främja försäljningen av sina produkter. Numera drivs Hembakningsrådet av sockerföretaget Dansukker.

Kanelbullens dag och Cancerfonden

Så här skrev Vaasan Sverige AB (som tidigare ägde Bonjuor, nu är det Lantmännen) i sitt pressmeddelande angående Kanelbullens dag och samarbetet med Cancerfonden:

”Kanelbullens dag blir mer populär för varje år. I år är det 15-årsjubileum och allt tyder på att den 4 oktober kommer att slå alla tidigare rekord. Förra året sålde en av Sveriges största bullbagare, Bonjour, drygt 5,4 miljoner bullar under oktober månad. 

”I år har man utökat samarbetet med Cancerfonden och Rosa Bandet, vilket gör att prognosen skrivs upp avsevärt. I år räknar bageriet med att så många som sju miljoner rosa kanelbullar kommer att ätas i Sverige under oktober månad.”

”För att uppmärksamma Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer har Bonjour gjort pärlsockret på sina kanelbullar rosa under oktober månad. Bonjour har även utvecklat tjänsten Bullogram som låter svenskarna skicka kanelbullar till varandra”

Kanelbullens Dag Socker

Kanelbullens Dag Socker

Sju miljoner bullar. Hur mycket socker motsvarar det?

Studerar vi näringsvärdet per 100 gram i deras Kanelsnäcka hittas 13 gram vitt socker. Det motsvarar isåfall minst 91 ton vitt socker som konsumeras i form av bullar. Bara under oktober månad. Bara från Bonjour.

Detta företag tycker alltså Cancerfonden är en bra samarbetspartner. Apropå detta inlägg: Socker = Cancer

Vi saknar ord.