Kokosfett från Unilever | LIVSFARLIG Kokosolja

Postades den 11 maj, 2024

Kokosfett från Unilever är livsfarligt! Vanligt kokosfett är ett naturligt fett som stödjer hälsan och något vi verkligen rekommenderar. Vi vill dock varna för Unilever kokosfett, eller ”Cocos” som är namnet Unilever säljer deras ”kokosfett” under. Unilever kokosfett är raka motsatsen till de naturliga alternativen på marknaden och bör ej konsumeras.

Innehåll:

Unilever

Unilever grundades 1929 när det holländska margarinföretaget Margarine Unie och den brittiska tvåltillverkaren Lever Brothers slogs ihop. Unilever är en av världens största tillverkare av dagligvaror – främst livsmedel, drycker, rengöringsmedel och hygienprodukter.

Unilever Kokosfett

Unilever kokosfett kännetecknas av deras silvriga omslagspapper. Många har genom åren använt detta för att baka anisbröd vid jul. Unilever kokosfett må nämligen ha ett lägre pris, men det är livsfarligt och ingenting som människor någonsin bör få i sig.

Unilever kokosfett kokosolja varning

Varför är Unilever kokosfett dåligt?

Unilever kokosfett är dåligt för kroppen eftersom det genomgår:

  • Härdning
    – med vätgas och nickel
  • Raffinering
    – med fosforsyra, bentonitlera och aktivt kol
  • Deodorisering
    – för att avlägsna små partiklar t.ex. metaller, fria fettsyror och färgrika ämnen som påverkar smak, färg och hållbarhet). Det har i en tysk studie framkommit att cancerframkallande PAH kan bildas vid deodorisering.

Detta fett skiljer sig med andra ord på molekylär nivå jämfört med det fett som kroppen under årtusenden fått i sig, vilket skapar obalans.

Läs mer om skillnaden mellan naturligt fett och industriellt fett och se videoklipp på de olika metoderna nedan.

Naturligt fett VS Industriellt fett

För att du ska få en bättre förståelse för varför Unilever kokosfett är dåligt så bör du förstå skillnaden mellan naturligt fett och industriellt processat fett.

Vi börjar med det naturliga fettet.

Kokosolja Kokosfett Naturlig

Naturligt fett

Du kanske säker hört talats om mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett.

Nedan ser du skillnaden mellan dessa typer av naturliga fettsyror:

Omättat fett

Omättat fett består av ”omättade ”fettsyror med dubbelbindningar (2 streck på bilderna) istället för enkelbindningar (1 streck på bilderna nedan) mellan kolatomerna (C:et på bilderna nedan).

Dessa dubbelbindningar gör att det skapas ”luckor” där andra ämnen (till exempel syre) kan ansluta till dessa kolatomer. Syre gör att dessa fettsyror har enklare för att oxidera (härskna) vilket är dåligt för kroppen (oxidation är ungefär detsamma som rost på en gammal bil).

Det finns två olika typer av omättade fettsyror:

Enkelomättat fett

Enkelomättat fett har en enkel lucka:

Enkelomattat-fett

…vilket innebär att syre kan binda till dem.

Fleromättat fett

Fleromättat fett har flera luckor:

Fleromattat-fett

…vilket innebär att ännu mer syre kan binda till molekylstrukturen, detta gör att fettsyran enklare oxiderar (härsknar).

Mättat fett

Mättat fett består av fettsyror som är raka i sin kemiska struktur, de är med andra ord mätta (saknar dubbelbindningar) och därför mer stabila.

Syre, som gör att fettet i kroppen härsknar (blir dåligt) har svårt att binda till mättat fett och därför är mättat fett bättre för vår kropp.

Inga luckor:

Mattat-fett

Ovanstående är naturliga fettsyror som alltid förekommit i naturlig kost (t.ex naturlig kokosolja).

OBS! Livsmedelsverket påstår att vi bör dra ner på mättat fett, och öka intaget av omättade fetter – denna information är helt felaktig. Eftersom livsmedelsindustrin använder omättat fett som på kemisk väg görs om till mättat fett, så tror Livsmedelsverket att det är mättat fett som är boven. Men i själva verket är det grundprodukten som skapar obalans i kroppen, dvs omättat fett. Hoppas du hänger med! :)

VIDEO – Så skapas kallpressad kokosolja

Så här ser det ut när en bra, naturlig, kallpressad ekologisk kokosolja skapas. Inga kemikalier. Inget labb. Bara rena råvaror.

Industriellt processat fett

Industriellt processat fett används av livsmedelsindustrin för extra lång hållbarhet, men också för att det är billigare. Det är därför Unilever’s kokosfett är extremt mycket billigare än naturlig, kallpressad kokosolja.

Omestrat fett

Omestrat fett (uttalas ”om estrat fett”) är samma sak. Omättat fett som på kemisk väg ändras till mättat fett. Margarin är ett exempel på omestrat fett, detta fett har alltså genomgått en så kallas ”omestring” för att påverka smältpunkt och konsistens (och bör av denna anledning undvikas).

Härdat fett

Härdat fett är enkelt förklarat omättat fett som Unilever och andra tillverkare gör om till mättat fett via en kemisk process som kallas för fetthärdning / hydrogenering och innebär att väte binds in i omättade fettmolekylers kedjestruktur.

VIDEO – Så skapas härdat fett

I videon nedan kan du se hur härdning av olivolja går till. Processen är ungefär densamma för kokos.

Se båda videoklippen och fundera på vilken typ av fett du vill stoppa in i kroppen.

 

Fulhärdat fett bildas genom att härdningsprocessen pågår under en längre tid (tills alla dubbelbindningar mellan kolatomerna är spräckta). På så sätt blir omättat fett på kemisk väg mättat fett (detta fullhärdade fett innehåller dock oftast transfettsyror eftersom de inte lyckas spräcka alla dubbelbindningar).

Transfett

Transfett bildas genom att man med vätgas hettar upp omättade fettsyror till över 180 grader C och under högt tryck låter dem reagera med bland annat nickel. Om detta sker under kort tid skapas transfetter, som även kallas delvis härdade fettsyror.

Skillnad på kokosfett och kokosolja?

Skillnaden på kokosfett och kokosolja är att naturligt kokosfett håller ihop upp till 24 grader (C), sedan smälter det och blir då kokosolja. Så det är egentligen samma sak – bara olika namn beroende på temperatur.

Vilken kokosolja ska jag välja?

Satsa på naturlig ekologisk, kallpressad kokosolja / kokosfett från exempelvis Holistic (den är dessutom oraffinerad, oblekt, ickedeodoriserad och virgin) eller andra märken på marknaden.

Visst, bra kokosolja är ”dyrare” än Unilever billiga kokosfett men att vara frisk är bra mycket mer värdefullt än att vara sjuk.

Holistic Kokosolja Kokosfett Kallpressad Naturlig Ekologisk Oraffinerad Oblekt Ickedeodoriserad Virgin

Känner du någon som fortfarande använder Unilever kokosfett?
Tipsa gärna om denna denna artikel. Be dem satsa på naturlig, kallpressad kokosolja.

PS.
Vi är på inget sätt sponsrade av Holistic. Anledningen till att vi rekommenderar deras kokosolja är helt enkelt för att vi anser att det är en av de bästa på marknaden och därför vill vi tipsa om den – vi anser nämligen att du som läst hela denna artikel är värd det bästa! ;)