ProViva Socker – Hur mycket? Mer socker än läsk?

Postades den

ProViva – Socker. Är ProViva nyttigt? Hur mycket socker är det i ProViva? Är det mer socker än i läsk? Vi har tittat närmare på ProViva’s produkter och ni som trodde att de var nyttiga bör tänka om. Vi granskade socker innehållet och upptäckte att de flesta av deras produkter innehåller lika mycket socker som läsk + ytterligare en detalj gör att vi avstår från att köpa ProVivas produkter!

Innehåll:

Vad är ProViva?

Kort sammanfattat är det en dryck som marknadsförs som bra för magen, pga sitt innehåll av laktobaciller. För oss är detta tyvärr bara ett av världens bästa PR-knep för att tjäna pengar.

Vad är Laktobaciller?

Laktobaciller är en grupp mjölksyrabakterier som (främst i djurförsök) visat sig ha en positiv effekt på tarmen. ProViva använder Lactobacillus plantarum 299v.

Är ProViva nyttigt?

Är ProViva och dess Lactobacillus plantarum 299v nyttigt?

På ProViva’s hemsidan läser vi: “Undrar du över vad bakterien Lactobacillus plantarum 299v har för effekt, fråga gärna en kostvägledare eller någon annan vårdpersonal.”

För det första anser vi att det företag som tjänar pengar på produkter med denna bakteriegrupp som främsta PR-knep skulle sitta på ett något mer utförligt svar. De säljer väl ändå produkten för att hjälpa människor med hälsan, eller? ;)

ProViva

För det andra så slänger sig ProViva med uttryck som “Magens lille vän” och på deras hemsida står det: Provivas drycker med lactobaciller gör gott för magen. Frågan är, vems mage?

ProVivas svar verkar (för oss) snarare vara en enkel lösning för att slippa gå in närmare på ämnet.

Hur mycket socker innehåller ProViva?

Hur mycket socker innehåller ProViva?

Tittar vi på sockerinnehållet i ProViva så kan vi till 100% säga att ProViva (tyvärr) inte är någon hälsodryck.

Nedan ses en Coca-Cola i jämförelse med ProViva Fruktdryck Svartvinbär;

ProViva innehåller mer socker än Coca-Cola

Innehållsförteckning ProViva Svartvinbär

Innehållsförteckning: Vatten, svarta vinbär 24 % (juice från koncentrat, puré), socker 8,5 %, havremjöl 0,8 %, vitamin C, naturlig arom, kultur: Lactobacillus plantarum 299v.

Sockret som är tillsatt är vanligt vitt (raffinerat) socker.

Varför står det 11% på bilden? Bilden har några år på nacken. ProViva har sedan dess justerat lite i innehållet för att få ner andelen socker, men kikar vi på näringsvärdet 2019 så innehåller 100 gram (ca 1 dl) ProViva SvartaVinbär 11 gram kolhydrater, varav 10 gram är socker, dvs 10%.

ProViva = 24 bitar socker

Hur mycket socker innehåller ProViva? 10% låter ju ändå ganska bra.

Köper du en 1 liters förpackning ProViva SvartaVinbär så innehåller den socker som motsvarar ca 24 st sockerbitar.

För nytillkomna läsare är vitt socker extremt destruktivt för kroppen (försurar kroppens / blodets pH-värde).

Så trots de “nyttiga” bakterierna så förstörs allting av sockret.

Men vi vet känner till det faktum att konsumenterna måste tycka att det är gott för att köpa produkten, och med tillsatt socker är det väldigt enkelt att öka försäljningssiffrorna. Det är därför ingen slump att socker hittas lite varstans nuförtiden.

Är ProViva bra för magen?

Många undrar om ProViva är bra för magen och svaret är enkelt – absolut inte!

Eller, det är en definitionsfråga. Om någon som dricker Coca-Cola varje dag övergår till ProViva så skulle det vara eventuell vara möjligt att påstå att mage/tarm kommer må lite bättre, men jämfört med tex rent, friskt vatten med högt pH-värde har ProVivas produkter inte en chans.

Vad säger ProViva?

På ProVivas hemsida stod det tidigare;

Det socker som finns i ProViva fruktdryck är en kombination av naturligt socker från frukt och bär samt visst tillsatt socker. Sockerhalten ligger i nivå med den naturliga sockerhalten i vanliga fruktjuicer. Med andra ord – totalt sett innehåller ProViva varken mer eller mindre socker än juice.”

De försökte alltså framställa sina produkter som “nyttiga” och jämförde dem med juice. Men faktum är att till och med Livsmedelsverket har börjat inse att juice innehåller lika mycket socker som läsk och börjat tona ner rekommendationerna.

Uppdatering 2019

ProViva har sedan vi publicerade denna artikel uppdaterat sin hemsida och nu (2019) kan vi läsa:

“Vi får ofta frågan om det måste finnas socker i ProViva? Det korta svaret är ja, eftersom dryckerna är gjorda av frukter och bär som innehåller socker.”

Ok, enligt deras inledning så verkar ju allt frid och fröjd. Vi fortsätter;

“Förutom sockret som finns naturligt i frukten och bären har vi tillsatt en mindre mängd socker i de flesta av våra produkter.”

En mindre mängd socker – som 24 st sockerbitar då eller hur tänker ProViva? ;)

Vi fortsätter läsa;

“…vi har varit noga med att hålla sockerhalten på samma nivå som den naturliga sockerhalten i vanliga fruktjuicer. Det innebär att ProViva varken innehåller mer eller mindre socker än juice. 

ProViva verkar ha missat Livsmedelsverkets nya föreskrifter. Tillsatt socker får inte längre vara en del av en produkt som heter juice. Att ProViva jämför sina sockrade produkter med juice är därmed kraftigt vilseledande.

ProViva Socker

Är ProViva utan tillsatt socker nyttigt?

En naturlig följdfråga – är ProViva utan tillsatt socker nyttigt?

Snarare mindre onyttigt, men det finns en detalj som gör att ProViva utan tillsatt socker faktiskt kan vara ännu sämre!

Innehåller högintensivt sötningsmedel

ProViva utan tillsatt socker innehåller nämligen högintensivt sötningsmedel.

Vi citerar åter igen från ProVivas hemsida;

“Istället för socker har vi tillsatt steviolglykosider som utvinns ur växten stevia”

“Som utvinns ut växten stevia” – det låter ju naturligt och nyttigt! Eller?

Här kommer partypoopern – bara för att någon utvinns ut en växt så innebär det inte per automatik att slutprodukten är nyttig.

ProViva utan tillsatt socker - Stevia

Vad är då Stevia?

Stevia

Stevia är en växt som på latin heter Stevia rebaudiana. Den odlas traditionellt i Sydamerika och innehåller söta ämnen som är ca 300 gånger sötare än socker.

Låt dig dock inte luras och tro att ProViva innehåller själva växten stevia. ProViva innehåller istället ett processat extrakt ifrån stevia som kallas för steviolglykosider.

ProViva Stevia Steviolglykosider

Steviolglykosider

Steviolglykosider (E 960) är ett relativt nytt sötningsmedel som godkändes av EU 2011.

Faktum är att användning av färsk och torkad stevia länge varit förbjuden inom EU då den betraktats som “osäker”, men när man extraherar ut sötningsmedlet ur växtens blad så är det OK.

Extraktet heter steviolglykosider och får användas för att smaksättning av livsmedel. Detta har livsmedelsproducenterna snappat upp och därför hittas stevia i allt möjligt och marknadsförs som ett mycket bättre alternativ än andra sötningsmedel.

Lika naturligt som kokain

Extraherade extremt söta steviolglykosider är ungefär lika lite naturliga som extraherat kokain och kan i värsta fall kanske bli en ännu större global hälsofara via diabetes och fetma, enligt Göran Petersson vid Chalmers tekniska högskola som har publicerat en mer utförlig rapport för den som är intresserad.

Jaha…vad ska jag dricka då? kanske du tänker!

Svar: I en innehållsförteckning står alltid den ingrediens som det finns mest av först. Studerar vi innehållsförteckningen på ProViva så är första ingrediensen vatten. Där har du svaret!

Vatten är en 100% naturliga dryck, som fungerat i tusentals år och som utgör den största delen av kroppen. Men som framförallt är essentiell, vilket betyder att kroppen måste ha den för att fungera. Och bäst av allt – den är (oftast) tillgänglig gratis! :)

Vill du nörda så ser du till att fixa en vattenrenare som filtrerar vattnet och drar upp pH-värdet. Tips!

Kommentera