Kändiskocken inför egen sockerskatt

Postades den 22 juni, 2015

Jamie Oliver har infört en egen sockerskatt i protest mot regeringens vägran att införa avgiften. Krögaren debiterar 10 pence (ca 1,37 kr) extra på alla sötade drycker på sina restauranger och pengarna kommer att gå till att finansiera utbildning för hälsosam kost.

Jamie säger att han har infört skatten i ett försök att belysa farorna med att konsumera för mycket socker, samt för att skicka ett meddelande till regeringen om att vidta brådskande åtgärder angående barnfetma.

”Jag har sett de hjärtskärande effekter som dålig kost och för mycket socker har på våra barns hälsa och framtid. Små barn behöver dra ut flera tänder under narkos och ett av tre barn lämnar nu grundskolan överviktiga eller feta. Läskedrycker är den största enskilda källan till socker bland skolbarn och tonåringar så vi måste börja där.”

Avgiften kommer att skrivas ut och förklaras på alla menyer och restaurangpersonalen kommer att kunna erbjuda alternativa hälsosamma drycker till barnen. Oliver tillåter inga kolsyrade eller söta drycker i sitt eget hem och hävdar att hans fyra barn vuxit upp med huvudsakligen vatten eller utspädd fruktsaft. Han menar att föräldrar bör förklara för barn vilka drycker som är bäst för dem och göra dessa hälsosamma drycker roliga – till exempel genom att tillsätta nyskurna citroner, apelsiner eller jordgubbar till isvatten.

Pengarna går till fond

Pengarna från avgiften kommer att sättas in i en fond som drivs av välgörenhetsorganisationen Sustain, som förespråkar bättre mat- och jordbrukspolitik, för att stödja hälsosam mat över hela Storbritannien. Jamie’s företag kommer att donera ca 340.000 kr för att starta fonden och Oliver tror att avgiften kommer att generera över en miljon kronor det första året.

Politiker oense

Det har förekommit upprepade krav på en sockerskatt från vårdpersonal som säger att det finns ett akut behov av att hejda den ökande barnfetman. Politikern George Freeman har sagt att ökad beskattning bör övervägas för företag som säljer produkter med socker, men den brittiska premiärministern David Cameron har blankt vägrat att införa detta.

Tidigare denna månad meddelade premiärministerns officiella talesman att David Cameron ”inte tror att det rätta tillvägagångssättet är att införa sockerskatt på hårt arbetande människor och därigenom öka kostnaden på deras varukorgar”.

Initiativet har däremot välkomnats av hälsoaktivister inklusive Tam Fry, på NOF (National Obesity Forum):

”Hans avgift kommer att applåderas av alla som förstår fetma och hälsoskador av överdriven sockerkonsumtion.”