Fruktos kopplat till hjärtförstoring

Postades den 18 juni, 2015

En ny studie visar att fruktos är kopplat till hjärtförstoring. Forskare menar att en kost som innehåller söta drycker och färdigmat kan utlösa processen hos personer som redan har hjärtproblem. Okontrollerad tillväxt av hjärtmuskler kan leda till andningsproblem, hjärtklappning och hjärtsvikt.

Enligt studien, som publicerats i  Nature (en av världens största vetenskaplig tidskrifter) har man upptäckt en tidigare okänd molekylär process som pekar på fruktos som en viktig drivkraft för hjärtmuskelförstoring.

När en person har högt blodtryck, blir hjärtmusklerna större för att klara trycket. Detta kräver mer syre och i den processen byter cellerna energiförsörjning från fettsyror till glukos. Om hjärtmuskelcellerna, förutom glukos, har tillgång till fruktos kan detta utlösa en dödlig kedjereaktion (hjärtsvikt).

Forskaren Peter Mirtschink rekommenderar att personer som redan är känsliga för högt blodtryck och hjärtproblem bör hålla sig borta från alla söta läskedrycker, fruktjuicer/fruktdrycker och bearbetade sockerhaltiga livsmedel.

– Har man antingen hjärtklaffsjukdom eller högt blodtryck så kan detta överskott av fruktos hjälpa till att utlösa den mekanism vi har beskrivit, säger Mirtschink.

Mirtschink försäkrar dock att det säkert att äta en eller två hela frukter om dagen, så länge man håller sig borta från bearbetat fruktos i sötsaker.

Referens

Nature: HIF-driven SF3B1 induces KHK-C to enforce fructolysis and heart disease