Ny forskning på socker i barnmat

Postades den 10 februari, 2015

En nyligen publicerad amerikansk studie visar att en stor andel av all energi i mat för bebisar och småbarn kommer från socker. I 35 av 79 produkter som innehåller spannmål och frukt (gröt etc.) kom mer än 35 procent av alla kalorier från socker, medan 41 av 79 produkter innehöll någon form av tillsatt socker. Forskarna räknade koncentrerad fruktjuice som tillsatt socker då industrin allt oftare sötar mat med juicer för att kunna skriva ”inget tillsatt socker” på produkter som innehåller socker. 

Svensk barnmat inte bättre

Ann Fernholm har tittat närmare på svensk barnmat. Här är några exempel:

  • Nestlés Fruktgröt Päron Banan Yoghurt – Det står att produkten är ”osockrad” men 11,4 viktprocent består av päronjuicekoncentrat. Produkten innehålla inga riktiga päron alls. En fjärdedel av alla kalorier kommer från socker.
  • Nestlés Junior Fruktstång  Innehåller både koncentrerad druvsaft och koncentrerad äpplejuice. 38 procent av alla kalorier kommer från socker. Det kallas fruktstång, men det enda som kan liknas vid riktig frukt är 3,4 viktprocent äpplemos. Är ”speciellt anpassad för barn över 1 år.” Livsmedelsverkets rekommendation är att barn ska få maximalt 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker. Detta borde inget barn äta.
  • Sempers apelsin, äpple och banan – Det står att det ska vara en ”mumsig fruktpuré” för barn från 8 månaders ålder men första ingrediensen är apelsinjuice från koncentrat. 47 procent av alla kalorier kommer från socker.
  • Semper ätklar gröt med frukt. Innehåller flera former av juicekoncentrat. 39 procent av alla kalorier kommer från socker. I detta som kallas gröt är 70 procent frukt eller fruktkoncentrat.

Vi har tidigare granskat Nestlé och Semper’s välling.

Kommentera