Fettlever beror inte primärt på övervikt

Postades den 22 juni, 2015

Fettlever har blivit ett stort hälsoproblem som ofta felaktigt sätts i samband med övervikt. I detta inlägg får du lära dig mer om levern, vad som orsakar fettlever och hur du kan (enkelt) få bukt med problematiken.

Kortfattat om levern

Levern är med sin vikt på ca 1,5 kg kroppens största körtel samt vårt näst största organ (efter huden). Levern kan ses som kroppens reningsverk och tar hand om alla gifter som kommer in i kroppen. Varje minut passerar ca 1,4 liter blod genom levern där blodet rensas och sedan åker ut i kroppen igen.

Fettlever

Fettlever kallas det stadie då levern är så pass överansträngd att den lagrar allt överflöd som fett runt levern.

Hur kan jag se om jag har fettlever?

Om du lägger dig på rygg och magen ändå står upp som hos en gravid kvinna så är risken stor att det handlar om fettlever, dvs ”farligt” fett runt organen. Hade det varit tal om ”vanligt” underhudsfett så hade fettet sjunkit ner på sidorna.

Fettlever

Fettlever orsakas EJ av övervikt

Googlas ”fettlever” så dyker många gånger denna information upp: ”Fettlever orsakas av övervikt.” Många överviktiga har fettlever och då verkar någon dragit slutsatsen att fettlever beror på övervikt. Men personer utan övervikt kan även drabbas – dessa individer är ”feta på insidan” men inte på utsidan, vilket gör att kopplingen till övervikt därmed är felaktig.

Grundorsaken till fettlever

Grundorsaken till fettlever är hormonell obalans som uppstår ifall kroppen och levern ständigt utsätts för ett överflöd av vitt raffinerat socker (som tillsätts i en mängd livsmedel och även återfinns i läsk, godis m.m) samt stärkelse (vitt bröd, öl, pasta, ris, potatis m.m).

En av leverns alla funktioner att bryta ner sockerarten fruktos till glukos. Glukos lagras sedan i levern i form av glykogen som musklerna kan använda som energi ifall det behövs. Om du hela tider äter en kost som består av socker/stärkelse så är dessa glykogendepåer konstant fulla vilket gör att allt överflödigt fruktos som levern vill omvandla till glukos och skicka vidare till dessa depåer istället lagras som fett runtom levern.

Lösningen

Om du misstänker att du har fettlever och vill bli av med den så är det rätt ”enkelt” – du behöver ”bara” ändra beteende – iaf ett tag.

Skippa socker (juice, läsk, godis m.m) och stärkelse (bröd, pasta, öl, ris, potatis m.m) och ät istället mer fett. Fett ger dubbelt så mycket energi som kolhydrater – utan att påverka blodsockret. På så sätt avlastar du levern som därmed kan börja ta itu med det överflödiga fett som ligger runt om den.

Vad ska jag äta?

Se vår inköpslista för inspiration.

 

Referenser

  1. Effects of dietary interventions on liver volume in humans
  2. Obesity and Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Biochemical, Metabolic and Clinical Implications
  3. Health: EU fructose claim ignores risks
  4. Public health: The toxic truth about sugar

Kommentera