Dinosaurier skämmer ut sig

Postades den 27 november, 2014

Igår presenterade Livsmedelsverket förslag till nya näringsrekommendationer och vi kunde se tre personer utan full koll uttala sig. Åsa Brugård Konde (nutritionist vid Livsmedelsverket) samt Agneta Yngve (professor måltidskunskap vid Örebro universitet) samt Leif Mannerström (krögare).

TV4 Nyhetsmorgon (klippet numera borttaget)

Åsa inleder och berättar att mindre kött och mer från växtriket är det nya rådet. Sedan presenterar sig Agneta Yngve med att börja yra om att ”seriösa källor” (Livsmedelsverket / Socialstyrelsen antar vi) alltid rekommenderat mer frukt och grönt, mer fullkorn och begränsad andel fett. Att äta 6-8 skivor bröd om dagen är heller inget problem. Detta menar alltså en överviktig professor som uppenbarligen inte vet om att rådet om 6-8 skivor bröd var en reklamkampanj av Brödinstitutet på 70-talet. Reklam, inte seriös forskning. Brödinstitutet var ett samarbete mellan myndigheter och brödbranschen och finansieras numera av Sveriges bagare & konditorer. Apropå ekonomiska intressen.

Åsa fortsätter nu yrandet då hon påstår att mättat fett (som finns i kokos, avokado m.m.) enligt ”starkaste tänkbara evidens” ska vara högst 10% av vi äter. Va? Det finns ingen modern och korrekt utförd forskning som stödjer detta råd. Vi trodde att dinosaurierna hade dött ut men när vi hör dessa gammalmodiga råd börjar vi sannerligen undra!

Nog om det, denna artikeln fokuserar på sockret, eller snarare det faktum att socker inte nämns i sammanhanget.

Aktuellt

Åsa inleder även inslaget i Aktuellt med att man ska äta mindre kött och mer grönsaker för miljöns skull och att man ser så mycket bra hälsoeffekter av att äta mycket mat från växtriket. Men åter igen, inte ett ord om sockret. Fastän väldigt många svenskar kan vittna om enormt positiva hälsoeffekter av att minska sockret. Enormt positiva hälsoeffekter! Inte ett ord.

På frågan vad Åsa tänker om reaktionerna från folk som tycker att råden ändras för varje dag och det är svårt att veta vad som stämmer säger hon:

”Om man börjar titta på Livsmedelsverket råd så är det snarare så att de har ändrats väldigt lite. Men ska man följa löpsedelsdieter eller hela tiden vad som snackas om…då förstår jag att man får den där inställningen. Men tittar man till våra råd som faktiskt vilar på en vetenskaplig grund, då är det ganska så likt.”

Öh, vetenskaplig grund? Att råden inte ändrats så mycket beror på att deras ”vetenskapliga grund” baseras på felaktig forskning. Åsa och resten av gänget på Livsmedelsverket tror fortfarande att mättat fett är dåligt för hälsan och uppmanar till försiktighet trots att en ny vetenskaplig analys visar att råden helt saknade bevis för nytta när de infördes. Åsa har uppenbarligen heller inte koll på sockrets biverkningar då ämnet lyser med sin frånvaro.

Sverige ligger i framkant när det gäller hälsa men Livsmedelsverket skämmer ut oss genom sina urusla rekommendationer. Om vi på allvar ska ligga i framkant så bör Livsmedelsverket släppa sin fobi för mättat fett samt dra ner sockerrekommendationen till minst 5% (i enlighet med WHO), helst 3% då brittiska forskare i en ny studie påvisat att det är vad som krävs för att slippa karies. Plus alla andra positiva effekter en minskad sockerkonsumtion ger.