”Experten” håller inte med

Postades den 29 oktober, 2014

(2014) debatterades övervikt, dieter och socker hos Jenny Strömstedt. Inbjudna gäster var Leif Mannerström (krögare), Ulrika Davidsson (författare och kostrådgivare), Andreas Eenfeldt (läkare som driver bloggen Kostdoktorn) samt Claude Marcus (”professor” och ”expert” på barnfetma). I detta inlägg kommer vi fokusera på Claude Marcus. 

Leif Mannerström inleder debatten och berättar att han pendlar i vikt. Just nu är han på väg ner i vikt genom att äta mindre och han har gått ner 6 kg på 18 dagar. Detta gillar Claude Marcus som förklarar det faktum att varannan svensk nu dras med övervikt beror på att ”vi äter för mycket och rör oss för lite”.

Claude Marcus om förändrade livsmedel

Ulrika Davidsson håller med om att vi äter för mycket men menar att Claude Marcus råd inte fungerar för alla, då problemet ligger i att maten ser annorlunda ut idag än för 30-40 år sedan med exempelvis för mycket tillsatt socker. Andreas Eenfeldt säger att han som läkare ger överviktiga patienter rådet att dra ner på socker och dåliga kolhydrater för att undvika förhöjt blodsocker och fettlagrande insulin.

Claude Marcus håller inte med. Han tror inte att det beror på förändrade livsmedel (tillsatt socker etc.). Han tror att det beror på att allt blivit billigare och att tillgängligheten blivit mycket större och därigenom äter vi för mycket. Han vill precis om livsmedelsindustrin försöka få oss att tro att det är vårt eget fel att vi går upp i vikt och inte det faktum att livsmedelsindustrins produkter skulle kunna ligga bakom problemet.

Claude Marcus om smör och mättat fett

Nu går debatten in på ämnet mättat fett och Jenny frågar deltagarna om smör är bra. Leif är positiv till smör, speciellt i såser.

Andreas får frågan och säger helt korrekt att man kan äta mättat fett om man vill, man behöver absolut inte vara rädd för mättat fett då det saknas samband mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar. Det skapas dock förvirring då en del fortfarande håller kvar vid de gamla idéerna om att mättat fett är farligt medan andra går vidare. Leif infliker här problemet med att man i skolorna får rådet att servera margarin istället för smör till barn, vilket han har helt rätt i (allt fler skolor har redan börjat ifrågasätta dessa helt felaktiga råd och börjat byta ut margarinet mot riktigt smör).

Här händer något intressant. Jenny omformulerar frågan till ”vad säger vetenskapen?” och riktar sig till Claude Marcus. Menar hon då att det svar Andreas precis gett inte är baserat på vetenskap? Att Claude Marcus hela tiden framställs som expert på området gör oss minst sagt upprörda. Mer om det senare.

Claude Marcus håller inte med. Han vevar igång kvarnen och maler åter igen den gamla idéen om att mättat fett är farligt och hänvisar till nya nordiska näringsrekommendationer som expertgrupper tagit fram. Dessa expertgrupper har kommit fram till att mättat fett ska intas i små mängder. Andreas replikerar då (precis som Ann Fernholm gjorde i SVT DEBATT) att problemet ligger i att de expertgrupper som sätts ihop för att ta fram rekommendationerna endast innehåller personer som har ”rätt” åsikt. De tar inte in experter från båda sidorna i debatten. När detta görs så visar resultatet åter igen att det inte finns något samband mellan mättat fett och hjärt/kärlsjukdomar. Andreas jämför detta med ett vatikanmöte om gud finns eller inte, självklart tror alla där att gud finns. Detta kan vara den bästa liknelse vi hört hittills.

Nu blir Claude Marcus upprörd, går in i försvarsläge och menar att detta inte handlar om någon sekt utan ledande forskare. ”Det är snarare du som tillhör en sekt” utbrister han i något desperat försök att upprätthålla sin världsbild.

Claude Marcus om kombinationen av mat

Ulrika Davidson kommer här med ett bra inlägg i debatten då hon tar upp den sammansatta måltiden, dvs. kombinationen av mat. Hon menar att fett tillsammans med snabba kolhydrater är mycket sämre än fett i kombination med protein och grönsaker, vilket hon har helt rätt i. Snabba kolhydrater höjer blodsockret vilket ökar insulinnivåerna i kroppen som i sin tur ökar fettinlagringen. Det är just därför en kosthållning som inte ökar blodsockret fungerar så bra tillsammans med fett, fastän fett är rikt på kalorier.

Andreas håller med och ”råkar” nämna McDonald’s som ett exempel där kombination av fett och socker/dåliga kolhydrater förekommer och att denna mat därför inte är hälsosam.

Claude Marcus håller inte med. På frågan ”räcker det inte bara med att räkna kalorier in och kalorier ut?” svarar han ”Jo, det gör det! Alltså det är så att man blir fet för att man äter för mycket kalorier. Det är därför det går väldigt bra med sunt förnuft, att äta precis det man vet är hyfsat nyttigt och sedan dra ner på mängderna”.

Claude Marcus är ute och cyklar

Det här är otroligt intressant. Claude Marcus sitter alltså på svaret. Men vänta här nu, är det inte Claude Marcus som tidigare argumenterat för gastric bypass operationer på barn och ungdomar i TV4 Nyhetsmorgon med kommentaren ”vi har inget alternativ som fungerar”. Hur ska han ha det? I ena debatten vet han exakt hur fetma ska behandlas, men i andra inslag finns det ingen lösning. Claude är så uppenbart ute och cyklar på en väg som aldrig kommer ge honom trovärdighet i en seriös debatt kring kost och hälsa.

Claude Marcus ekonomiska intressen

Att Andreas Eenfeldt råkade nämna just McDonald’s som ett dåligt alternativ var nog ingen slump. Claude Marcus har nämligen avlönats av just McDonald’s samt (via SNF) även Coca Cola, Danisco Sugar, Nordic Sugar samt många andra företag som inte vill att människor ska utesluta socker/dåliga kolhydrater. Detta framkommer även i en artikel* i Läkartidningen, i slutet under ”Potentiella bindningar eller jävsförhållanden”:

”Claude Marcus: Nationella expertgrupper: NCFFs vetenskapliga råd (Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom); vetenskapliga råd: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer.”

*Artikeln som vi tidigare länkat till är numera borttagen, vilket tyvärr händer alltför ofta i dessa sammanhang.

Nu hoppas vi att du som läsare förstår att Claude Marcus inte går att ta på allvar i debatten. Det är just därför vi reagerar på att han hela tiden framställs som någon slags expert i dessa sammanhang, när han helt uppenbart har bakomliggande ekonomiska intressen i sina slutsatser.

Claude Marcus om socker

Nu kommer debatten in på socker och Andreas menar att socker är ett farligt i för stor mängd, speciellt i flytande form som läsk. Ulrika håller med och tillägger att är man fullt frisk och tränar regelbundet så klarar man av mer socker (det är därför Paolo Roberto felaktigt tror att träning är lösningen). Hon riktar sig till Claude Marcus och tycker att hans råd om att äta mindre och röra sig mer upprör en stor del av tittarna då det inte fungerar för alla. Man måste titta på alternativ.

Observera nu att Claude Marcus inte ger någon förklaring till varför det inte fungerar för alla (trots att det är vad han hela tiden påstår). Claude Marcus tycker nu att viktnedgång är en ”jättesvår” fråga och påstår att det inte finns någon metod som fungerar. Glöm nu inte att han flertalet gånger redan argumenterat för att lösningen är mindre mat och mer motion, när han påstår detta så tycker han uppenbarligen inte att det är en svår fråga. Med tanke på hans ekonomiska intressen i debatten så förstår vi ifall han vill försvåra problematiken. För vad skulle hända med omsättningen i de medlemsföretag han via SNF företräder om människor skulle komma på att det faktiskt finns en metod som fungerar, nämligen att dra ner på socker/dåliga kolhydrater?

Claude Marcus om blodtyper

Ulrika Davidson berättar att hon i rollen som kostrådgivare tar reda på kundernas blodgrupp och sedan anpassar kostråden utifrån detta. Det hela handlar enligt henne om att att äta den mat man är anpassad att äta. Blodgrupp A har tex lägre magsyra än blodgrupp O och detta gör att matsmältningen fungerar på olika sätt mellan dessa blodgrupper.

Åter igen vänder sig Jenny till just Claude Marcus som i egenskap av professor och ”expert” förväntas sitta på rätt svar.

Claude Marcus håller inte med. Han tror att det kan vara ett missförstånd. På Ulrika’s fråga ”har du jobbat med det?” svarar han snabbt nej och fortsätter förklara varför detta kan vara ett missförstånd och att alla som upplevt positiva effekter genom detta kan förklaras med placebo. Vi på SockerChocken kan inte uttala oss om vem som har rätt eller fel i denna fråga men vi tycker det är synd att Claude Marcus direkt sågar denna tes, även fast Ulrika säger att hon arbetat med flera tusen kunder och följt dem i över fem år och upptäckt ett mönster som hon tycker det vore värt att titta närmare på.

Men det faktum att Claude Marcus är negativ utan att själv testat något är återkommande. Samma sak gäller en kosthållning som går ut på att hålla blodsockret på en normal nivå genom att dra ner på socker/kolhydrater till fördel för mättat fett. Claude Marcus är väldigt negativ och har i otaliga debatter sågat detta, utan att själv testa.

Vi på SockerChocken har till skillnad från Claude Marcus, Leif Mannerström, Elisabet Rytter, Paolo Roberto, Jacob Gudiol med flera faktiskt testat att minska intaget av kolhydrater och ökat intaget av mättat fett. Vi har efter flera år på denna kosthållning absolut perfekta värden och mår så bra att vi aldrig kommer sluta (för den som är insatt är ett exempel på kolesterolvärdena hos en man på redaktionen HDL: 2,16, LDL: 3,6 och Triglycerider: 0.75). Visst, detta är i sig inget bevis för att kosthållningen fungerar men OM den vore så farlig som det påstås så borde värdena försämrats.

Claude Marcus om salt

Livsmedelsverk har länge varnat för ett högt saltintag men nya forskning visar att detta saknar belägg. Här verkar faktiskt Claude Marcus uppdaterad när han på frågan om salt är farligt svarar att det för en del är viktigt att hålla koll på men inte för så många som man trodde. Bra där! Skulle nästan kunna förklaras med att han saknar ekonomiska intressen i salt, vad vet vi? Tips! Se till att det salt du får i dig är oraffinerat havsalt.

Claude Marcus om regelbundna måltider

I slutet undrar programledaren Jenny om det finns något som samtliga gäster kan enas om och då säger Claude Marcus att man ska äta regelbundet och inte småäta mellan måltiderna och får medhåll. Det är så lustigt att han säger så, för ifall man ska följa Claude Marcus råd om att äta mindre så ökar just detta sug. Äter man sig mätt på en fettrik kost utan socker/dåliga kolhydrater så håller sig blodsockret på en normal nivå och det blir mycket enklare att äta på regelbundna tider. Man blir helt enkelt inte hungrig mellan måltiderna. Tips!

Mer läsning: Så når du enkelt din drömkropp

Kommentera